De titel Meester Boulanger is er alleen
voor de állerbesten. De kroon op het ambacht van de Boulanger. Het is de
hoogste waardering voor het bakkerij ambacht en getuigt niet alleen van
wereldklasse op het vakgebied, maar ook van visie en het doorvoeren van
innovatie.
De kandidaten doorlopen een intensief
selectietraject ter voorbereiding op het examen. Na een beoordeling van hun
portfolio met werkervaring volgt een uitwerking op papier van de
praktijkopdracht. Pas nadat de uitwerking is goedgekeurd door de
examencommissie, mogen de kandidaten deelnemen aan het examen: het uitvoeren
van de praktijkopdrachten.
Jos den Otter, voormalig voorzitter van de
projectgroep Meesterexamen: "De criteria voor het examen zijn zwaar. Er
wordt veel verwacht van de 'Meester Boulanger'. Doel is ook om het hoge niveau
in Nederland te bevestigen, uit te dragen én te verhogen. Er is veel
creativiteit en vakkennis in de Boulangerie. Het is belangrijk dat te laten
zien", vindt Den Otter. “Ons beroep heeft een grote aantrekkingskracht en
spreekt erg tot de verbeelding van heel veel mensen. Wij zijn ambachtelijke
vakmensen die met natuurlijke ingrediënten de mooiste en lekkerste producten
maken. En als vakmensen hebben wij de plicht ons beroep richting het publiek
hoog te houden.”
Ik heb altijd een
drang naar ‘meer’, ‘beter’ en ‘ergens naartoe streven’. De afgelopen twee jaar
was dit de drang om drie sterren in de wacht te slepen bij de verkiezing
‘Bakker met Ster’ en hoewel we onze drie sterren ieder jaar moeten zien te
behouden en hier dus nog steeds uitdaging in zit was ik op zoek naar meer. Een
extra uitdaging, een extra drive om mezelf te bewijzen. Wat kan ik? Wat ben ik
waard? Ik heb deze drive nodig, zonder uitdaging voel ik mij een stuk minder
gelukkig en heb ik het gevoel dat ik in een zwart gat donder. Misschien een
beetje zwaarmoedig maar ach, it’s all in the character.
De laatste jaren heb ik zeker niet stil gezeten en heb ik mij gericht op mijn verdere ontwikkeling qua brood bakken. Ik heb een aantal cursussen gevolgd bij het Bakery Institute, een geweldig opleidingscentrum in Zaandam welke worden gegeven door mensen met dezelfde passie als die ik heb. Ze werken daar met zoveel vuur, zoveel passie en zoveel plezier dat ik, ondanks dat ik eerst de hele nacht had gewerkt en enigszins moe heen ging, daar met een gigantische stoot energie weer vandaan kwam. Klaar om alle nieuw geleerde technieken en producten uit te proberen. En daar ben ik stiekem zo ver in door geslagen dat mijn vrouw moppert over het gebrek aan ruimte in de winkel om al deze topproducten te presenteren.
Ik wist van het examen ‘Meestertitel’ af maar durfde pas de stoute schoenen aan te trekken en mij in te schrijven toen ik van de mensen bij het Bakery Institute en het Nederlands Boulangerie team het laatste zetje had gekregen. ‘Lex, wij denken dat je met jouw wil, energie en passie een heel eind kunt komen. Schrijf je in man!’
Zoals hierboven ook al
staat beschreven verdien je deze wereldtitel niet zomaar. En zal ik meer dan
mijn stinkende best moeten doen om alleen al door de voorrondes heen te komen.
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Maar ik heb nog even want het examen vind
pas plaats in het najaar van 2015. Het komt er nu op neer dat ik een portfolio
maak wat er uit springt. Wat precies laat zien wie ik ben en waar ik voor sta.
Met de ideeën moet het wel goedkomen, daar barst ik van. Nu alleen de
uitvoering nog. De laatste jaren heb ik zeker niet stil gezeten en heb ik mij gericht op mijn verdere ontwikkeling qua brood bakken. Ik heb een aantal cursussen gevolgd bij het Bakery Institute, een geweldig opleidingscentrum in Zaandam welke worden gegeven door mensen met dezelfde passie als die ik heb. Ze werken daar met zoveel vuur, zoveel passie en zoveel plezier dat ik, ondanks dat ik eerst de hele nacht had gewerkt en enigszins moe heen ging, daar met een gigantische stoot energie weer vandaan kwam. Klaar om alle nieuw geleerde technieken en producten uit te proberen. En daar ben ik stiekem zo ver in door geslagen dat mijn vrouw moppert over het gebrek aan ruimte in de winkel om al deze topproducten te presenteren.
Ik wist van het examen ‘Meestertitel’ af maar durfde pas de stoute schoenen aan te trekken en mij in te schrijven toen ik van de mensen bij het Bakery Institute en het Nederlands Boulangerie team het laatste zetje had gekregen. ‘Lex, wij denken dat je met jouw wil, energie en passie een heel eind kunt komen. Schrijf je in man!’
Ik ben erg van de term ‘terug naar de basis’. In onze Saense broodlijn heb ik hier voor het eerst mee geëxperimenteerd en ik moet zeggen, met groot succes! Als basis niks anders dan Saens meel, water, desem, zout en een heel klein beetje gist. Brood zoals brood hoort te zijn! Waar ik voor sta en waar eindeloos mee te variëren valt, zonder dat het basisidee vervalt.
Bij deze wil ik graag alle deelnemers van het examen 2013 veel succes wensen. Ik volg jullie op de voet! Via social media en mijn blog blijf ik u op de hoogte houden van mijn nieuwe avontuur. Vragen, tips en suggesties zijn natuurlijk altijd welkom want een beetje support is wel fijn. Ondanks dat ik er onwijs veel zin in heb, mijn kop uit elkaar knalt van de ideeën en ik niet kan wachten tot ik mijn portfolio mag laten zien vind ik het ook behoorlijk spannend. Want ‘Meester Boulanger’…?! Je moet jezelf maar zo mogen noemen! Dan komt dat gapende zwarte gat ineens wel heel dichtbij. Want om maar even in bakkerstermen te blijven, hoger dan dat kan je toch niet rijzen?!
#broodbakkenisstoer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten