Er zijn van die gewoontes die voor de één zo gewoon lijken, maar voor een ander juist weer "grappig" of "raar" zijn. Wanneer je mensen vraagt naar hun eet gewoontes kunnen er soms hele leuke dingen naar boven komen.
Één van de eerste keren dat ik samen met Denise brood zat te eten bleek dat zij graag een snee wit brood met pindakaas en komkommer eet. Ik keek nogal vreemd bij het zien van die combinatie maar uiteindelijk bleek het nog best lekker te zijn. Het "droge" deel van de pindakaas in combinatie met het frisse "natte" van de komkommer.
Ook door het land heen kom je leuke tradities tegen. Zo eten wij in de Zaanstreek op zondag regelmatig oud brood wat omgetoverd word tot lekkere wentelteefjes. In Friesland eten ze graag suikerpoffen na de bevalling, kleine zoete cadetten met kaneel om de boze geesten uit te drijven. Terwijl ze in Drenthe weer kiezen voor een krentenwegge.
In Groningen zijn ze weer graag creatief met wit brood en maken ze er dierenfiguurtjes van. Ook wel fieterknuten genoemd.
Als bakker kom ik regelmatig bij andere bakkers door het hele land en let ik altijd op alles wat met mijn vak te maken heeft. Ik vind het dan ook bijzonder leuk om te zien dat er in zo'n klein landje als Nederland zoveel verschillende streekproducten en tradities zijn.
Het verschil in gewoonten van de Nederlanders maakt onze rijke broodcultuur zo speciaal en zo mooi! Alleen al om daar aan te mogen deel nemen is voor mij reden genoeg om dagelijks bezig te zijn (en te blijven) met het mooie product brood!
Lex
Als bloggende bakker geef ik u een kijkje in mijn leven als bakker/eigenaar van bakkerij Lex Brakenhoff. Een ambachtelijke bakkerij gevestigd aan de Dorpsstraat in het prachtige dorp Assendelft. Sinds 1947 actief als een echt familiebedrijf. Met oude tradities, niet bang voor vernieuwingen. We beschikken over een ruime sfeervolle winkel en een hypermoderne bakkerij. Mijn naam is Lex Brakenhoff en ik hoop dat u met net zoveel plezier mijn blog leest als dat ik hem schrijf.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten